Kad: subota, 9. decembar 2023. godine, 15h – 16h30

Gde: Zoom

Seminar izvodi se u okviru studijskog programa iz klinike novih simptoma Novi simptomi u vreme političkih kriza.

 

Dr Vanina Mišeli Rehtman je psihoanalitičarka, lekar i doktorka filozofije. Predsednica je francuskog i međunarodnog psihoanalitičkog saveza Espas Analitik, koji povezuje 11 država: Argentinu, Belgiju, Brazil, Bugarsku, Kinu, Francusku, Gruziju, Irsku, Liban, Maroko i SAD. Radi kao istraživač u Centru za psihoanalitička istraživanja, medicinu i društvo (C.R.P.M.S.) na Univerzitetu Pariz Cite. Specjalizuje se na području zavisnosti (poremećaji ishrane – anoreksija, bulimija, zavisnost od interneta i video igara).

Autorka brojnih publikacija, članaka i konferencija u Francuskoj i međunarodnom prostoru: Nove fatalne lepotice – Poromečaji ishrane kao patologija slike (Érès, 2022; Editions Poiesis), Psihoanaliza u suočavanju sa svojim kritičarima (Flammarion, 2010). Ko-autorka je knjige Od filma ka psihoanalizi – Preispitana ženskost (Érès, 2013). Uređuje književnu zbirku Pogled koji kuca kao srce – Kino, slika i psihoanaliza u izdanju Érès.

 

Seminar Nove fatalne lepotice će se usresrediti na aktuelne standarde lepote, definicije lepote kroz istoriju, patologiju slike, modernu estetiku, predstave o ženskom telu, koncept fotografije, uticaj mode i nove simptome povezane sa anoreksijom-bulimijom.