Kad: 26. april 2024. godine, 17h – 18h30

Gde: Zoom

Seminar se izvodi u okviru studijskog programa iz klinike novih simptoma Novi simptomi u vreme političkih kriza.

 

Dr Masimo Rekalkati je jedan od najpoznatijih psihoanalitičara u Italiji. Član je Milanskog psihoanalitičkog društva (smp), naučni direktor Instituta za istraživanje primenjene psihoanalize (IRPA) i osnivač Centra za psihonalitičku kliniku za nove simptome „Jonas Onlus“ sa 34 podružnice u Italiji. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: zlatne medalje Fakulteta za medicinu i hirurgiju Federiko II u Napoliju, zlatnog priznanja Premio Gelso za rad u oblasti psihoanalize i društva, priznanja Premio Udine Filosofia 2021 za originalnost u oblasti psihoanalitičkih istraživanja, priznanja Mediteranske kulture Fondacije Crical i priznanja Akademije umetnosti u Urbinu.

Studirao je psihologiju, filozofiju i psihoterapiju. Psihoanalizu je usavršavao u Parizu i Milanu. Urednik je revije „Granice psihoanalize“ i revije lettera. Bio je direktor festivala kum! u Ankoni i direktor Festivala za psihoanalgiju u Torinu. Radi kao klinički supervizor za poremećaje ishrane u Centru Gruber u Bolonji i predavač na Univerzitetu u Veroni i Milanu. Godine 2017. ustanovio je Školu stranke Pjera Paola Pazolinija za kulturnu i psihoanalitičku obuku u politici.

Oblasti delovanja: psihoanaliza savremene psihopatologije i poremećaja ishrane; analiza odnosa između politike i nelagodnosti u kulturi; biblijski izvori psihoanalize; refleksije o Imenu Oca u hipermoderno doba; majčinstvo, kćerinstvo i sinovstvo danas; odnos između psihoanalize i umetnosti. Na srpskom jeziku je izašla njegova knjiga Šta ostaje od oca? – očintsvo u hipermoderno doba (Akademska knjiga, 2014).