Kad: subota, 27. Juna 2020. godine, 15h – 18h

Gde: Zoom

 

Žrtvovanje u svim kulturama zauzima posebno mesto. Majka koja se žrtvuje za porodicu, otac koji se žrtvuje za posao, dete koji se žrtvuju za roditelje. Žrtvovanje za voljenu osobu, za uspeh, lepotu, profesiju, karijeru, društveno priznanje… Žrtvovanje za istoriju, državu, armiju, za više ciljeve, za suverenost i za slobodu. Pokloniti sebe ili svoju imovinu, uzeti tuđu imovinu ili oduzeti drugome vrednost njegove želje, uskratiti svoj život ili život drugog da bi se podstigao čin mučeništva ili herojstva, žrtve ili pobednika, da bi se svetu konačno podelila pravda.

Ali žrtvovanje uprkos imaginarnog utiska etičnosti, stoičnosti i pravednosti ne znači odreći se nego krenuti putem drugačijeg užitka. To je mazohistički/sadistički užitak kojeg pokreću osećanja krivice i fantazme žrtvovanja.

U toj logici želje i užitaka, francuski psihoanalitičar Žak Lakan je konstatovao, da se svaki etički imperativ koji se odvija u ime čistih ideja i čiste želje završi u perverziji.

 

TEME:

⚬ Šta je težina dužnosti?

⚬ Formule žrtvovanja: ‘’Patim, ergo postojim’’

⚬ Uloga Drugog u ekonomiji žrtvovanja

⚬ Poniziti i kazniti

⚬ Grešnici, pravednici i pokušaji restitucije

⚬ Markiz de Sade kao istina Kantove filozofije

⚬ Odakle potiče akutelni obliki fašizma sa maskom anti-fašizma?

⚬ Kako nastupiti protiv žrtvovanja?

⚬ Kako psihoanaliza vodi do promene u užitku mučeništva?

⚬ Od moralizma ka etici: Da li ste radili u skladu sa vlastitom željom?

 

PRIJAVA:

Vebinar će se održati putem aplikacije ZOOM. Na vebinar se možete prijaviti putem poruke na info@sdzlp.si, najkasnije do petka 26.juna do 12.00 časova, kako biste dobili link sa šifrom za pristup događaju.

 

Kotizacija: 3000 RSD

 

INFORMACIJE:
Tel: 062 1538307

 

Karavađo: Abraham žrtvuje Izaka