Predavanje u Biblioteci grada Beograda. Ulaz je slobodan.

 

KAD: utorak, 21. novembra 2023. godine, od 19h do 20h

GDE: Biblioteka grada Beograda (Kneza Mihaila 56, Beograd)

 

Predavanje će se usresrediti na psihoanalitičku proradu agonije koju proizvode političke krivice, na pitanja sumnje u drugog, samoću kao efekat napuštanja, a i na mogućnost prevazilaženja bola, revitalizacije i novog života nakon traume. Na osnovu dve figure izdajnika iz postulata hrišćanstva – Juda Iskariotski kao simbol političke izdaje i Petar kao simbol ljubavne izdaje – predavanje će ispostaviti psihoanalitičku tezu, da je izdajnik neko, koji veruje da će putem izdaje moći da izbegne vlastitu kastraciju, a heroj neko, koga je moguće izdati bez kazne. Na toj osnovi se kreću i aktuelna pitanja politike, koja u prepletu društvenog i intimnog demonstriraju tezu psihoanalitičara Žaka Lakana, da je nesvesno politika.


PREDAVAČ: Dr Nina Krajnik je lakanovski psihoanalitičar, doktor filozofije, osnivač međunarodnog psihoanalitičkog pokreta Lakan Balkan, predsednik Slovenačkog društva za lakanovsku psihoanalizu i glavni i odgovorni urednik izdavaštva Juno. Radila je u Francuskoj, Švajcarskoj, Australiji i Novom Zelandu. Oblasti rada: ratne traume, psihoanaliza novih simptoma, odnos između psihoanalize i politike.

 

INTERVENCIJA na temu ‘Diskursi koji ubijaju’: Vanja Stojanović je psihoanalitičar u formaciji, član međunarodnog psihoanalitičkog pokreta Lakan Balkan, član Slovenačkog društva za lakanovsku psihoanalizu, osnivač i član Instituta za psihoanalizu novih simptoma.