Kad: utorak, 27. Jul, 19h-20h

Gde: Zoom

Otvara se nova sezona Lakanovskih umetničkih večeri. Ovog leta udružićemo se ponovo oko tema koje povezuju psihoanalizu i umetnost, i iz različitih mesta Balkana deliti svoje ideje.
U toku našeg prvog susreta razgovaraćemo o stvaralaštvu glumca i ulozi psihoanalize kao kreativnog procesa. Razmišljaćemo o pitanju da li psihoanalitička terapija pomaže glumcu u “pronalaženju semena prirodnih ljudskih osobina i poroka”, ako već znamo da je predmet glumčevog stvaralaštva ljudska duša. Da li je sposobnost introspekcije utemeljujući elemenat kako glumačke profesije tako i analize? Ako glumac po prirodi svog posla razvija i poseduje bogato emocionalno pamćenje, da li on u svom terapijskom procesu lakše iznosi svoju infantilnu gradju, savladava prenosne otpore, otpore karaktera i objektivira svoje neurotične simptome? Da li je istina ili zabluda da je gluma ” kontrolisano ludilo” i da li analiza može da potroši kreativnost ili je oslobodi? Da li je “narcistički karakter” imanentan glumčevom? Kad je glumac na poziciji subjekta, a kad objekta? Da li je glumački posao izvor sreće, kako je Frojd govorio o umetničkom pozivu, ili izvor patnje?
Bojana Kovačević Gajin, Raw Play – Igra sa šest života 2019
Autor večeri: Bojana Kovačević Gajin, pozorišna, filmska i televizijska glumica. Diplomirala je 1990. godine na proznom delu Vodena vila odlazi, uz samostalnu adaptaciju i režiju. Filmske i televizijske uloge po kojima je upamćena su: Marina (Srećni ljudi), Žizela (Ulica lipa), Liki Zindović (Otvorena vrata), Pola (Moj rođak sa sela), Juca (Kir Janja), Ljubica (Nož), Ljiljanina majka (Kad ljubav zakasni).
Organizacija: Lakan Balkan
Moderatori: Nina Krajnik i Aleksandar Radojević
Rok za prijave: petak, 23. Jul
Cena: 7 EUR za jedan događaj, 18 EUR za komplet umetničkih večeri
Prijave i dodatne informacije: info@sdzlp.si
Nakon prijave primićete Zoom link za pristup ka događajima.
Lakanovske umetničke večeri su prva međunarodna platforma za razmenu ideja o psihoanalizi i umetnosti na prostoru Balkana.